Le Larry

De geschiedenis van Le Larry

Met hetzelfde enthousiasme waarmee we zoveel jaar geleden zijn gestart, maken we op ambachtelijke wijze geitenkaas.

Le Larry is het verhaal van twee ondernemende en creatieve Oost-Vlamingen, Gino en Nadine De Clercq.

In 1981 startten Gino en Nadine De Clercq een geitenboerderij. Het kaasmaken gingen ze in Frankrijk leren. Daar ontdekten ze de bereiding van een verse geitenkaas, de crottin à la louche.

Le Larry verwijst naar een frans dorpje waar ze het ambacht geleerd hebben.

geschiedenis van le larry geitenkazen
ganda ham en le larry geitenkazen vinden elkaar

Ganda Ham en Le Larry vinden elkaar

Door het idee van geitenkaas omwikkeld met Ganda Ham kwamen Gino en Dirk Cornelis, oprichter van de Ganda Ham, voor het eerst met elkaar in contact.

Sinds 2003 werken Vleeswaren Corma (Ganda Ham) en Le Larry samen. Beiden produceren ze natuurlijke, op ambachtelijk wijze gemaakte producten.

Kwaliteit, hygiëne, gezondheid en milieu staan hierbij voorop. Sinds 2006 bevinden beide bedrijven zich ook op hetzelfde terrein.

van geitenmelk tot geitenkaas 01

Van geitenmelk tot geitenkaas

De geitenkaas wordt gemaakt met verse melk. Om een heerlijk rauwmelks kaasje te bekomen, wordt de verse melk opgewarmd en vervolgens gezuurd en gestremd.

Na 24 uur wordt de wrongel in kaasvormpjes geschept. De kaasjes lekken nadien gedurende 48 uur uit en worden in die tijd tweemaal omgedraaid én gezouten.

Als laatste stap worden de kaasjes gekoeld en verpakt vooraleer zij verzonden worden naar al onze klanten.

Bij het maken van gepasteuriseerde kaas, wordt de verse melk opgewarmd tot een hoge temperatuur.

Met specifiek geselecteerde zuursels en stremsel (geheim) maken onze kaasmakers ook hier de basis voor onze geitenkaas, de wrongel.

Deze wordt na 24 uren stremmen geperst in een speciaal hiervoor voorziene kaaspers, oftewel een filtre berge.

Het resultaat is een frisse lekkere geitenkaas, die in allerlei verschillende vormen en maten kan worden aangeboden.

Zorg voor kwaliteit

Tijdens het volledige productieproces staat de veiligheid van onze medewerkers en de kwaliteit centraal.

Door middel van temperatuurcontroles, pH-metingen van de melk, ingangscontrole van goederen en uitgebreide hygiënemaatregelen wordt de hoge kwaliteit van onze producten gegarandeerd.

De producten worden ook vaak geproefd alvorens deze worden goedgekeurd.

Samen met ons team zijn wij continu op zoek naar nieuwe producten die wij aan jullie kunnen voorstellen.

Met vriendelijke groeten,

Het Le Larry team

le larry kwaliteits geitenkazen

Le Larry geitenkaas is een streekproduct

Streekproducten zijn verse of verwerkte producten gemaakt met streekeigen grondstoffen of die als streekeigen worden beschouwd.

Ze moeten bekend staan als een streekeigen product, in de streek bereid worden, en een langdurige of een historische bekendheid genieten.

Het label STREEKPRODUCT.BE wordt toegekend aan ons meest traditionele producten op basis van rauwe geitenmelk, al dan niet in combinatie met pijpajuin of tuinkruiden.

Het basisproduct is verse, onbehandelde biomelk, dagelijks geleverd door een lokale boer. Het eindproduct is een geitenkaas met een zachte smaak, het resultaat van dagelijkse verwerking en stremmen op lage temperatuur.

De fabricatie van Le Larry gebeurt volgens een typisch traditionele ambachtelijke methode, dus met de pollepel, geschept in de vormen. Na het uitlekken worden de kaasjes gezout en nog wat gedroogd voor ze verpakt kunnen worden. Met zachte, romige kaasjes als eindresultaat.